2014.10.17.

Európa legjobb közcélú fejlesztése az Erzsébet tér

Európa legjobb közcélú fejlesztése ‒ ezzel a díjjal jutalmazta 2014. október 14-én az Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkot a European Property Awards. A díj birtokosaként a Park az ázsiai, csendes-óceáni, afrikai, észak- és dél-amerikai, valamint az arab régió kitüntetett építményeivel küzd majd meg a világ legjobbjának járó World’s Best címért.

A European Property Awards a nagy hagyományokkal rendelkező International Property Awards része. A díjat több kategóriában adják át ingatlanfejlesztőknek, ügynökségeknek, de elismeréseket osztanak ki a legjobb építészeti és belsőépítészeti megoldásokért is. Idén összesen 20 kategóriában adták át az európai elismeréseket, ezek közül a Public Service Development elnevezésűben nyert az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park.

Az International Property Awards a lakó- és kereskedelmi célú ingatlanok fejlesztői számára odaítélt egyik legrangosabb nemzetközi elismerés. A nevezett épületeket a neves szakemberekből álló zsűri először nemzeti szinten bírálja el, majd régiós szinten hirdetnek győzteseket, végül a saját kategóriájukban világszerte is legszínvonalasabbnak ítélt ingatlanok a World’s Best címet nyerik el. A sikeres pályázóknak járó díjat Londonban adták át 2014. október 14-én, ekkor hirdették ki az európai régió kategóriagyőztes épületeit is. A legjobb közcélú fejlesztésnek járó európai díjat dr. Árendás Gergely, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője vette át Londonban.

Stuart Shield, az International Property Awards elnöke a díjátadón elmondta, hogy az idén számos európai országból érkezett nevezés, valamint hogy az idei év színvonala kiemelkedően magas volt. Az egyes kategóriák győztesei a maguk területén kivételesen magas szakmai tudásról és versenyképességről tettek tanúbizonyságot.

A 2014 márciusában, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. által befejezett beruházás eredményeként a főváros egyik központi terén elhelyezkedő, multifunkcionális létesítmény megújult formában került vissza Budapest kulturális és turisztikai vérkeringésébe.


Háttér:
Az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park ingatlan együttesének egyik felére még 2000-ben írtak ki országos nyílt tervpályázatot, melynek célja az Erzsébet tér térszintje alatti műszaki létesítmények oly módon történő hasznosítását volt, hogy a felszínen e közben egy városi dísztér és közpark egységét biztosító terület jöjjön létre, szervesen kapcsolódva a meglévő Erzsébet téri városi parkhoz.
Az Erzsébet tér II. ütemének felújítási munkálatait 2013. október 7-én kezdte meg az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. A beruházás célja az volt, hogy a főváros központi terén elhelyezkedő létesítmény a főváros közösségi életében betöltött kiemelkedő helyéhez illeszkedően, magas színvonalon kerüljön kialakításra.
A fejlesztés során a korábban szerkezetkész területek befejező munkáit végezték el. A térszinten jellemzően az eredeti, korábbi átadás idején fennálló állapotok rekonstruálása volt a cél, szem előtt tartva az elmúlt évtized tanulságait. Az átadás óta rendkívüli népszerűségnek örvend a megújult közpark, valamint a téren rendezett kulturális és szórakoztató rendezvények egyaránt.

2014.10.15.

Tarol az Erzsébet-program

Európa-szerte előremutató és egyedülálló kezdeményezésnek tartják az Erzsébet-programot. A Program sikerességet alátámasztják azok a nemzetközi elismerések is, melyeket az elmúlt hetekben kapott a Kormány, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, valamint a Program keretében megújult Erzsébet tér.

Európa legjobb közcélú fejlesztésének díjával jutalmazták az Erzsébet-program keretében felújított Erzsébet téri Kulturális Központot és Parkot. A díjat Londonban dr. Árendás Gergely, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője vette át.

A megújult budapesti Erzsébet tér 2014 márciusában került a közönségnek átadásra, amely e díjnak köszönhetően indulhat a világ legjobb középülete címért is.

A European Property Awards legmagasabb pontszámot elért győztesei az ázsiai, csendes-óceáni, afrikai, az észak- és dél-amerikai, valamint az arab régió első helyezettjeivel küzdenek meg a világ legjobbjának járó World’s Best címért.

Az Erzsébet tér II. ütemének felújítási munkálatai 2013. október 7-én kezdődtek. Egy, a kormány által hozott határozat értelmében, a beruházás az Erzsébet-program keretében valósult meg, költségvetési forrás bevonása nélkül. A beruházás célja az volt, hogy a főváros központi terén elhelyezkedő létesítmény a főváros közösségi életében betöltött kiemelkedő helyéhez illeszkedően, magas színvonalon kerüljön kialakításra.

A belvárosi Erzsébet tér a főváros építészeti, városképi szempontból kiemelt közterülete, ahol hetente tízezernyi turista, fiatal és vendég fordul meg, ezért alapvető érdek, hogy az idelátogatókat kulturált körülmények várják.

Az Erzsébet-program keretében megvalósított beruházás eredményeként a főváros egyik központi terén elhelyezkedő multifunkcionális létesítmény megújult formában került vissza Budapest kulturális és turisztikai vérkeringésébe, amelyet az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. gondos és felelős gazdaként működtet. A megújult tér a nagycsaládosok, a gyermekek kedvelt közösségi terévé is vált.

A European Property Awards a nagy hagyományokkal rendelkező International Property Awards része, amely a lakó- és kereskedelmi célú ingatlanok fejlesztői számára odaítélt egyik legrangosabb nemzetközi elismerésnek számít. A díjra jelölt épületeket a neves szakemberekből álló zsűri először nemzeti szinten bírálja el, majd régiós szinten hirdetnek győzteseket, végül saját kategóriájukban a világszerte is legszínvonalasabbnak ítélt ingatlanok a World's Best címet nyerhetik el.

Idén összesen 20 kategóriában adták át az európai elismeréseket, ezek közül a Public Service Development kategória nyertese lett az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park.
Stuart Shield, az International Property Awards elnöke a díjátadón elmondta, hogy az idén számos európai országból érkezett nevezés, illetve hogy az idei év színvonala kiemelkedően magas volt, és az egyes kategóriák győztesei a maguk területén kivételesen magas szakmai tudásról és versenyképességről tettek tanúbizonyságot.

A Program sikerességet az Európa legjobb közcélú fejlesztésének díja mellett erősítik azok a nemzetközi elismerések is, melyeket az elmúlt hetekben kapott a Kormány és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.

Az Európai Nagycsaládosok Szövetsége 2014 szeptemberében valamennyi uniós ország közül egyedüliként Magyarország kormányát díjazta, mint olyat, amely az Erzsébet-program révén a legtöbbet tette a nagycsaládosokért.

A Nemzetközi Szociálturisztikai Szervezet (ISTO) októberi világkongresszusán a közgyűlés az Erzsébet-program végrehajtásáért felelős Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány jogi és nemzetközi igazgatóját 4 évre beválasztotta a szervezet igazgatóságába. E mellett Dr. Pintér Andrea felvételt nyert a Szervezet Európai Szekciójának Koordinációs Bizottságába is. Ez az első alkalom, hogy egy magyar szervezet ilyen magas szinten képviseltetheti magát a Nemzetközi Szociálturisztikai Szervezet vezető testületében.

2014.06.18.

Wallenberg-emlékművet avattak az Erzsébet téren

Raoul Wallenberg egykori svéd diplomata és más embermentő hősök arra vállalkoztak, hogy reményt hozzanak a reménytelen helyzetben a magyaroknak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Wallenberg-emlékmű avatásán a budapesti Erzsébet téren.

Gustav Kraitz Ne feledd! elnevezésű emlékművét június 17-én, kedden avatták fel a budapesti Erzsébet téren.

Nina Lagergren, Raoul Wallenberg testvére hangsúlyozta: az egykori svéd diplomata bátran küzdött Budapesten a háború alatt, majd nyoma veszett, soha nem tért haza, de a családja sosem tett le arról, hogy megtudja, mi történt vele. Fontos, hogy Wallenberg neve fennmaradjon a történelemben, mert ő megmutatta, hogy egy egyszerű ember mit tehet az embertársaiért.

Karin Olofsdotter budapesti svéd nagykövet az eseményen azt mondta, hetven évvel a holokauszt után is "kötelességünk, hogy sose felejtsünk, mindig emlékezzünk a történtekre".
Budapest sötét időket élt át a második világháború alatt - mondta -, és a náci atrocitások idején Raoul Wallenberg azzal az egyetlen küldetéssel érkezett ide, hogy annyi zsidó életet mentsen meg, amennyit csak tud. Wallenberg hátrahagyta kényelmes életét Svédországban, hogy vállalkozzon erre a fontos küldetésre, és bátorsága, elkötelezettsége életek ezreit mentette meg.

A diplomata beszélt arról is, hogy alapos megfontolás után választották ki az emlékmű helyszínét: az Erzsébet tér népszerű hely a fiatalok körében, és annak idején valószínűleg Wallenberg is járt erre. Az emlékmű segíthet megismertetni a történetét, a tetteit az erre járókkal.

Navracsics Tibor, külgazdasági és külügyminiszter beszédében kiemelte: e hősök életük kockáztatásával, gyakran feláldozásával mentettek zsidó embereket és mindenkit, aki arra rászorult. A holokausztra utalva hangoztatta: a most leleplezett emlékmű és más emlékezési pontok a fővárosban arra figyelmeztetnek, hogy a magyar történelemben ilyen még egyszer nem fordulhat elő.

A miniszter azt kérte mindenkitől, aki az Erzsébet téri emlékműnél jár, hogy ne csak a borzalmakra gondoljon, hanem arra is, hogy "ez a város ismét szép, él, és Európa egyik legvidámabb városa".

MTI/erzsebetter.hu
Fotók: Burger Zsolt
további képek a galériában

2014.03.30.

Este koncertekkel zárul az Erzsébet tér átadó ünnepsége

Az Erzsébet tér átadásának remekül sikerült napjának méltó koronájaként este Both Miklós és a Palimo Story, Rúzsa Magdi, a Balkan Fanatik, valamint Ferenczi György és a Rackajam koncertjén tapsolhat a közönség.további képek a galériában

2014.03.30.

A Belváros szíve újra dobogni kezd

A Belváros eddig megújult városrészei után elérkezett a pillanat, amikor a végtagok és test után megújult a szív is – mondta Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere az Erzsébet téren, amelyet Tarlós István főpolgármester, Rogán Antal kerületi polgármester és Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos adott át.

Az Erzsébet tér nem más, mint a Belváros szíve: fokozatosan, apróságokban, de ami itt bekövetkezik, egy csodálatos változás - fogalmazott Rogán Antal. Most arra van szükség, hogy ez a szív lüktetni kezdjen. Azt kérem mindenkitől, aki most itt jelen van, és aki idelátogat majd az elkövetkező időkben, vigyázzon rá, óvja, hogy ugyanilyen szépen láthassuk majd több év múlva is, hogy ebben a lüktető szívben mindenkinek öröme teljen.

Tarlós István főpolgármester kiemelte: Az Erzsébet tér átadásával hosszú, egy évtizeden át húzódó beruházásra teszünk pontot. 10 évvel ezelőtt nem fejeződtek be olyan munkálatok, amelyek az eredeti elképzelésben szerepeltek. Azóta a burkolati elemek széttöredeztek, az alapvető higiéniai hiányok idővel alkalmatlanná tették a helyszínt jelentős események megtartására. Az "ebek harmincadjára jutott Gödör" és környékének megújulása a főváros közelmúltbeli jelentős fejlesztéseinek sorába illeszkedik, és egy olyan kulturális központ jött létre, amely európai viszonylatban is megállja a helyét. Hosszú évek mozdulatlansága után érzékelhetővé, kitapinthatóvá válik Budapest gyarapodása, fejlődése, a kusza város egészséges élettel telik meg.

A tér kivitelezési munkálatai a kormány által hozott határozat értelmében az Erzsébet-program keretében folytak – ismertette Guller Zoltán – annak a Programnak a keretében, amely immár harmadik évébe lépett, és amely egyszerre méltányos, ésszerű és igazságos: ez abban is megmutatkozik, hogy eddig nem látott, tömeges üdültetést biztosít a szociálisan rászorulók számára.

Az Erzsébet-program keretében, költségvetési forrás bevonása nélkül megújult téren újra megnyitotta kapuit az Akvárium Klub, a Design Terminál és a Fröccsterasz. Vasárnap egész napos kulturális és családi programokkal - kézműves és dizájnvásárral, koncertekkel, könyv- és divatbemutatóval - ünneplik az Erzsébet tér átadását.további képek a galériában

2014.03.30.

Megnyílt az Erzsébet tér!

Március 30-án 10 órakor az Erzsébet-tér megnyílt a látogatók előtt.Ezen a gyönyörű tavaszi napon sokan választották a színes programok valamelyikét.

Kimondottan a Ghymes koncertre jöttünk a gyerekekkel, nagyon jól szórakoztunk, most egy picit megpihenünk, utána folytatjuk a népi játékokkal. – mesélte két anyuka.

Most mártom harmadszor, de életemben először – mondja egy 8 éves kislány gyertyamártás közben. - Fiatalos, lendületes és változatos a program, nagyon köszönjük a szervezőknek - szól közbe fiatal anyukája.

Angyalkák, szívecskék, halacskák, rókák születnek a Kézműves műhely sátrában a gyerekek keze alatt- mutat mosolyogva a műhely vezetője az alkotásokra.további képek a galériában

2014.03.30.

Bejárás az Erzsébet téren

A megnyitó napján reggel 9-től a sajtó számára bejárást tartottak az Erzsébet téren.
további képek a galériában

2014.03.27.

Biztonsági tájékoztató március 30-ára

Az alábbiakban olvasható a biztonsági tájékoztató az Erzsébet tér március 30-i átadásával kapcsolatban.

A rendezvény megközelítése

Az Erzsébet téri rendezvény megközelítése a környező nagyobb csomópontok felől lehetséges. Javasolt a tömegközlekedés igénybe vétele, és/vagy a gyalogos megközelítés. Parkolóhelyek a környéken korlátozott számban érhetők el. A rendezvények miatt jelentős forgalomkorlátozás várható, emellett a helyszínt biztosító szakemberek a területek biztonságos kiürítése érdekében a menekülési útvonalakat, kiürítési pontokat szabadon fogják tartani: mindannyiunk biztonsága érdekében ezeken a helyeken senki ne parkoljon. Kérjük, minden kedves érdeklődő kövesse a műsorközlő, valamint a helyszínt biztosító rendezők utasításait!

Központi irányítás, meteorológiai jelentések

A szervezők által működtetett Központi Bázison szakemberek és a szervezésért felelős irányítók csoportjához fut be minden olyan információ, amely a rendezvényt érinti. Ezek egyik legfontosabb eleme az az Országos Meteorológiai Szolgálattól befutó jelentés, amely félóránként tájékoztatja a Központi Bázis munkatársait arról, várható-e veszélyt okozó időjárási jelenség, például zivatar jégesővel, viharos széllel, 45 km/h feletti viharos szél, vagy felhőszakadás. Ezek bármelyike esetén a rendezvények hangosításán és a biztonsági személyzeten keresztül elindul a tájékoztatás - legalább 30 perccel az esetleges időjárási esemény előtt -, hogy a tömegkiürítés biztonságosan megtörténhessen. Az irányítók veszély esetén akkor is lemondják az eseményt, ha a veszélyt okozó időjárási jelenség nem következik be. Ez esetben a műsorközlő pontos tájékoztatást ad a teendőkről és a térkiürítés rendjéről.

Mentő és egészségügyi szolgáltatások

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) segítségével a rendezvény mentési biztosítása kialakításra került. A nap folyamán az eseményen mentőautókkal, esetkocsikkal készültek fel a szervezők.

Ha Ön sérült, vagy bajba jutott embert lát környezetében, kérjük, jelezze pontos pozíciója megadásával, valamint a probléma megfogalmazásával a 104-es hívószámon, vagy a legközelebbi biztonsági őrnél, aki CB-rádión továbbítja az információt a Központba, és a mentők kiérkezéséig az elsősegélynyújtásban is segíteni tud.

www.erzsebetter.hu

2014.03.10.

Közlemény

Az Erzsébet tér II. ütemének felújítási munkálatai 2013. október 7-én kezdődtek. Egy, a Kormány által hozott határozat értelmében a beruházás az Erzsébet-program keretében valósul meg, költségvetési forrás bevonása nélkül. A beruházás célja, hogy a főváros központi terén elhelyezkedő létesítmény a főváros közösségi életében betöltött kiemelkedő helyéhez illeszkedően, magas színvonalon kerüljön kialakításra.

A nyitást követően az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park várja a fiatalokat, és céljaink szerint a jövőben az Erzsébet tér a nagycsaládosok, a gyermekek kedvelt közösségi terévé is válik. Az Akvárium Klub, a Terminál Étterem és Gastroshop, valamint a parkolóterület üzemeltetésébe bevont bérlők versenyeztetési eljárás során kerültek kiválasztásra. Az átadást követően a Design Terminál és a Fröccsterasz is folytatja tevékenységét a téren.

Az Erzsébet-program keretében megvalósított beruházás eredményeként a főváros egyik központi terén elhelyezkedő multifunkcionális létesítmény megújult formában kerül vissza Budapest kulturális és turisztikai vérkeringésébe, amelyet az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. gondos és felelős gazdaként, a tér közösségi életében betöltött kiemelkedő helyéhez illeszkedő, magas színvonalon működtet majd a jövőben.

Egy régóta lezáratlan ügy végére kerül pont 2014. március 30-án, egy olyan teret vehetnek újra birtokba a fiatalok, a családok, és a turisták, amely világviszonylatban is megállja a helyét.

Erzsébet Vagyonkezelő Kft.

2013.10.07.

Megkezdődik az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park fejlesztésének második üteme

A bontási és építési, valamint rekonstrukciós munkálatok a tervek szerint fél évig tartanak - olvasható az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. hétfői közleményében.

Az Erzsébet tér II. ütemének munkálatai a tér elkerítésével a mai napon, 2013. október 7-én megkezdődnek. A bontási és építési, valamint rekonstrukciós folyamatok tervezetten fél évet vesznek igénybe. 2014 tavaszán európai fővároshoz méltó közösségi tér kerül átadásra a nagyközönség számára.

Egy a Kormány által hozott határozat értelmében a Budapest V. kerület Erzsébet téren található Erzsébet téri Kulturális Központ és Park fejlesztése II. ütemének megvalósítása elnevezésű beruházás az Erzsébet-program keretében kerül megvalósításra. A döntéssel összhangban a fővárosi önkormányzati tulajdonban álló, Gödör/Akvárium Klub és a mellette található sétány 2013. augusztus 1-jével az állam tulajdonába kerültek, a törvényben meghatározott közfeladatok ellátása érdekében. A Gödör/Akvárium Klub és a sétány hasznosítására a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-vel határozatlan idejű szerződést kötött. Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. a Design Terminál épületére a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatallal kötött üzemeltetési-használati megállapodást. A tér említett ingatlanaira megkötött mindkét szerződés lehetővé teszi az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. számára a beruházási feladatok elvégzését

A beruházó az Erzsébet téri Kulturális Központ kivitelezésére 1.6 milliárd forintot (+áfa), a környezetrendezésre közel 400 millió forintot (+áfa) fordít, a beruházás teljes költsége várhatóan nem haladja meg a 2.5 milliárd (+áfa) forintot. Az Erzsébet tér érintett területének rekonstrukciójához állami pénz nem szükséges.

Az Erzsébet-program keretében megvalósuló beruházás célja, hogy a főváros központi terén elhelyezkedő létesítmény multifunkcionális jellegének fenntartása mellett a kulturális, turisztikai és vendéglátási szolgáltatásai a térnek a főváros közösségi életében betöltött kiemelkedő helyéhez illeszkedő, magas színvonalon kerüljön megvalósításra.

A Központ egy közel 1000 m2-es alapterületű Erzsébet Műhelyt is magában foglal majd, amely szociális, kulturális programok, valamint sportfoglalkozások, táncházak, előadások megrendezésére is alkalmas lesz, és tovább bővül egy közel 1300 fős koncertteremmel is. A térszinten megújulnak a zöldfelületek, a burkolatok, az utcai bútorok, a sétány pedig kiszélesítésre kerül. Az átadást követően megújult formában működik tovább az Akvárium Klub és a Fröccsterasz is.

A felújított, többfunkciós Erzsébet téri Kulturális Központ és Park a nagyközönség számára 2014 márciusában kerül átadásra.

Erzsébet Vagyonkezelő Kft. - erzsebetter.hu

2013.09.30.

Folytatódik az Erzsébet tér felújítása

Bő egy hét múlva folytatódik a fővárosi Erzsébet tér rekonstrukciója: a belváros szívében található, több mint tíz évvel ezelőtt kialakított, és azóta igencsak leharcolt közösségi tereket és parkot felújítják. Emellett elsősorban a szociálisan rászorulók kikapcsolódását szolgáló szabadidőközpontot is létrehoznak, összhangban az Erzsébet-program célkitűzéseivel.

Új konstrukcióban, a szociálisan rászoruló családok igényeit is figyelembe véve újul meg a főváros központjában lévő Erzsébet tér: a napokban kezdődő rekonstrukciót az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. finanszírozza – közölte lapunkkal az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásával megbízott miniszteri biztos. Guller Zoltán tájékoztatása szerint a nettó 1,7 milliárd forintos fejlesztés állami forrás és uniós támogatás nélkül valósul meg. A tervek szerint március közepére befejeződő beruházás nyomán új funkciót kap a jelenleg jórészt kihasználatlan föld alatti tér: itt lesz az 1500 főt befogadni képes koncertterem, és 1000 négyzetméteren megvalósítják az Erzsébet Műhelyt, ahol mindenekelőtt nagycsaládosokat, gyermekeket, fogyatékossággal élőket várnak majd programokkal. Megújulnak a felszíni létesítmények is, a zöld területek és az elmúlt évtizedben a főként gördeszkások, görkorcsolyások által lehasznált kőburkolat is. Guller Zoltán elmondta, kibővítik az Akvárium Klubot – korábban Gödör –, a Fröccsteraszt és a Design Terminált is, az új közpark pedig állandó őrzést kap. A beruházás miatt az Akvárium szeptember végén bezár, ám a Design Terminál csak januárban húzza le a rolót – ideiglenesen.

Mint ismert, az Erzsébet tér jelenlegi formájában félkésznek számít, hiszen a kétezres évek elején a terület rekonstrukciójának csak az első ütemét végezték el. A második ütem elsősorban a tulajdonosi jogviszonyok rendezetlensége miatt váratott magára, ám a helyzetet egy júliusban hatályba lépett törvény megoldotta azzal, hogy az érintett Erzsébet téri ingatlanokat augusztus 1-jével állami tulajdonba adta.

A miniszteri biztos az Erzsébet-program vonatkozásában egyéb ingatlanberuházásról is beszámolt: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány rövidesen elindítja Szociális Campus programját, amelynek keretében – svájci és francia mintára – rászoruló családok üdültetésének és tartalmas kikapcsolódásának feltételeit kívánják megteremteni. Az egyik ilyen campus a zánkai ifjúsági és gyermektábor lesz, ahol a tervek szerint bungalók, jurták és közösségi terek épülnek. Guller Zoltán tájékoztatása szerint hasonló létesítmények lesznek további három Balaton-parti és kelet-magyarországi helyszínen. Ezen beruházások értékét a miniszteri biztos egyelőre nem becsülte meg, a tervek megvalósításához uniós források szükségesek. Az Erzsébet-program szociális üdültetésének és gyermektáboroztatásának kiterjesztését az Erzsébet-utalvány forgalmazásának pénzügyi eredménye biztosítja.

Az Erzsébet-program 2012-ben és 2013-ban több mint negyedmillió embernek, köztük több mint százezer gyermeknek teremtett üdülési, pihenési lehetőséget.

Magyar Nemzet – erzsebetter.hu

2013.07.29.

Kiemelt jelentőségű az Erzsébet tér megújítása

Kormányrendelet nyilvánította kiemelt jelentőségű üggyé az Erzsébet téri beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

A kormány július 26-án több olyan rendeletet hozott, amelyekkel Budapesten és vidéken is több projektet nyilvánított kiemelt jelentőségűvé: ezek között nemzetgazdasági szempontból minősítették kiemeltté az ifjúság- és gyermekvédelmi programok, az aktív kikapcsolódás lehetőségeit ötvöző közösségi tér megteremtése és működtetése érdekében megvalósuló Erzsébet téri beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A rendelet a kihirdetését követő napon, 2013. július 27-én lépett hatályba.

erzsebetter.hu

2013.07.05.

Könnyűzenei központ a város szívében

Egy 1500 fős koncertteremmel és a szociális-kulturális programoknak helyet adó Erzsébet Műhellyel bővül az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park (EKKP) 2014 tavaszáig, de megújul a Központ fölötti tér is – hangzott el az EKKP fejlesztésével kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Guller Zoltán miniszteri biztos felidézte, 1997 óta áll félkész állapotban az Erzsébet téri épület, annak ellenére, hogy 2000 óta rendelkezik minden szükséges hatósági, építési engedéllyel. A tulajdonosi helyzetet egy június végén hatályba lépő jogszabály rendezi. Eszerint augusztus elsejétől az Erzsébet tér 24447/2 helyrajzi számú és Budapest 24456/3 helyrajzi számú ingatlanok tulajdonjogát a főváros átadja az államnak.

Az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park fejlesztés második ütemének befejezése 2014 márciusára várható – jelezte Guller Zoltán. Ennek eredményeként egyebek között az EKKP területén egy 1000 négyzetméteres teremben helyet kap majd az Erzsébet Műhely, ahol mindenekelőtt nagycsaládosokat, gyermekeket, fogyatékossággal élőket várnak majd programokkal. A Deák tértől a Szent István Bazilika felé vezető sétány kiszélesítése mellett a tervek között szerepel, hogy a parkban nyáron termelői piacot tartanak, télen pedig korcsolyázni is lehet. Tovább bővül az Akvárium Klub, a Fröccsterasz és a Design Terminál, illetve egy 1500 fő befogadására alkalmas koncerttermet is kialakítanak.

A miniszteri biztos aláhúzta: az Akvárium szeptemberig, a Design Terminal, a volt buszpályaudvar pedig az év végéig zavartalanul üzemelni fog, és továbbra is gazdag programokkal várja az érdeklődőket. A tér teljesen körbekerítve csak három hónapig lesz, ez idő alatt megtörténik minden szükséges felújítás. – Azt szeretnénk, hogy egy közép-európai fővároshoz méltó közösségi tér jöjjön létre az Erzsébet téren, ahol elférnek a koncertre járó fiatalok éppúgy, mint a kisgyermekes családok és a fogyatékkal élők – fogalmazott Guller Zoltán. A miniszteri biztos azt is elmondta, a projekt nettó 1,7 milliárdos költségvetéséből félmilliárd forintot csak a park rendbetételére fordítanak, amely így családi programoknak és vásároknak is alkalmas helyszíne lehet. Hozzátette, a tervfelülvizsgálatoknál figyelembe veszik a Design Terminál, az Akvárium Klub és a Fröccsterasz véleményét is.

Muraközy Péter, az Akvárium Klub vezető programszervezője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a klub Bajcsy-Zsilinszky út felőli, most lezárt részére tervezett 1500 fős, európai színvonalú koncertteremmel olyan könnyűzenei központ jön létre, amely régóta hiányzik Budapestről.

A téren a jövőben is lesznek könnyűzenei koncertek. Végre lesz a fővárosnak egy olyan tere, ami méltó egy közép-európai nagyvároshoz – tette hozzá az elhangzottakhoz Ondraschek Iván, az EKKP fejlesztésének szóvivője.

erzsebetter.hu